Geen categorie

“Blijf met elkaar in gesprek over de zoektocht in zelforganisatie”

“Blijf met ons, met cliënten en verwanten in gesprek, ook over jullie eigen zoektocht in zelforganisatie”, was de oproep van coördinerend begeleider Dorien Keune van Amerpoort aan alle managers en bestuurders, tijdens de uitwisselingstafel van Ipse de Bruggen op 21 november. Tijdens de levendige tafelgesprekken die begeleid werden door Paul Pardon, kwamen verschillende thema’s rondom zelforganisatie ter sprake:

Is zelforganisatie een middel, visie of doel? De begeleiders aan tafel waren het er over eens dat zelforganisatie nooit een doel op zichzelf kan zijn, ‘het gaat er om dat wij als professionals meer ruimte krijgen en  nemen om dichtbij en samen met cliënten zo goed mogelijke zorg en ondersteuning te bieden’.

Hoeveel kaders hebben zelforganiserende teams nodig? Hierover leken de opvattingen meer uiteen te lopen. ‘Vrijheid en Verantwoordelijkheid’ is het motto van een van de deelnemende organisaties. ‘Je hebt veel vrijheid en we verwachten dat je verantwoordelijkheid neemt voor de keuzes die je maakt en bereid bent om verantwoording hierover af te leggen aan elkaar’.
Er werd gesproken over teamrollen, teamtaken of sterrollen. En of dit kader teams helpt om zichzelf te organiseren. Sommige begeleiders zijn er heel blij mee, anderen gebruiken ze niet of vonden ze te beperkend. Allemaal gaven ze aan dat het belangrijk is om de teamrollen naar eigen inzicht in te vullen. Dus wel enig kader, maar dan met ruimte voor eigen inzicht en ervaring.

Tot slot ging het erover dat zelforganisatie voor een belangrijk deel een beweging is, die je niet je strak top-down kunt implementeren. Als voorwaarde voor succes werd genoemd hoe belangrijk het is om met elkaar in gesprek te blijven ook als het even moeilijk is, dwars door alle lagen van de organisatie heen.

Deze uitwisselingstafel was een mooi voorbeeld van hoe je ook over de grenzen van organisatie heen in gesprek kunt zijn en blijven. Wie deden er mee? Begeleiders, managers en bestuurders van Dichterbij, Prinsenstichting, Ipse de Bruggen, Rijnhoven, Prisma, Kwadraad, Philadelphia, Zorgcentra de Betuwe, s’Heeren Loo, Amerpoort, Avoord, RIBW-KAM en studenten van Hogeschool Utrecht en Avans Hogeschool. En (natuurlijk) waren wij er ook!
Dank je wel Marieke Verkerk van Ipse de Bruggen voor dit mooie initiatief en jullie gastvrije ontvangst. Wordt vervolgd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s