Geen categorie

Hoe krijgt ons zelforganiserende team ieders kwaliteiten in beeld?

“In ons team zijn veel verschillende kwaliteiten aanwezig, maar die kennen we nauwelijks van elkaar. Bij het verdelen van nieuwe taken komt dat vaak op de schouders van dezelfde personen.”

Een van de vragen van zorgprofessionals in de PRO2PRO Expeditie Zelforganisatie is om in beeld te krijgen wat de verschillende kwaliteiten van de teamleden zijn.
In een goed team zijn de kwaliteiten van de teamleden niet alleen bekend, maar worden ook erkend en benut. Niet alle teamleden zijn hetzelfde en kunnen hetzelfde, gelukkig maar. Juist de verschillen maken een team sterk. Zo zal een voetbalteam met alleen maar spitsen een wedstrijd waarschijnlijk verliezen omdat ze geen goede verdedigers heeft.

Drie manieren om kwaliteiten van teamleden in beeld te brengen:

  1. Ieder teamlid schrijft 5 kwaliteiten van zichzelf op (het zelfbeeld). De teamleden geven elkaar daarna in een ‘speed date’-ronde aan wat zij als een kwaliteit zien van de ander. Zo verzamelt ieder teamlid de kwaliteiten die anderen hem toedichten (het beeld volgens de ander). Na de speed date vergelijkt ieder teamlid de overeenkomsten en verschillen van het zelfbeeld en het beeld dat andere teamleden hebben over zijn kwaliteiten. Als laatste delen de teamleden hun inzichten over de eigen kwaliteiten met de andere teamleden. Zoek je een hulpmiddel? Het ‘Kwaliteitenspel’ of het Kernkwadrantenspel kwaliteitenspel.nl/nl/
  2. Gebruik testjes die op internet te vinden zijn. Een goed voorbeeld hiervan is bv de Belbin Teamrollen test. Deze geeft een goed overzicht van de verschillende kwaliteiten in een team. Bijvoorbeeld 123test.nl/groepsrollentest/.
  3. Ieder teamlid neemt een dier in gedachte waarvan zij vindt dat deze het best bij haar past. Zij schrijft voor zichzelf op welke kwaliteiten dit dier heeft? In kleine groepjes delen teamleden daarna het gekozen dier en de bijbehorende kwaliteiten.

Het kennen van elkaars kwaliteiten helpt bij een goede verdeling van teamrollen en taken. Kijk bij de verdeling niet alleen naar taken waar je al goed in bent, maar ook naar kwaliteiten die je verder zou willen ontwikkelen!

Expeditie Zelforganisatie is een initiatief van PRO2PRO, een community van, voor en door zorgprofessionals en studenten. Aan deze expeditie doen begeleiders mee van Zuidwester, Prinsenstichting, Ipse de Bruggen en studenten van de Hogeschool Utrecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s