Expeditie zelforganisatie

Hoe nemen we besluiten in ons zelforganiserende team?

“Tijdens onze teamvergadering denken we dat we een besluit hebben genomen, maar daarna gaat ieder weer over tot de orde van de dag en alles blijft hetzelfde.” “Vaak krijgen de collega’s die het hardste roepen hun zin.”

Gisteren waren de leden van de PRO2PRO Expeditie Zelforganisatie weer bij elkaar. Een van de onderwerpen die hen bezig houdt is hoe ze in hun team een besluit kunnen nemen waaraan iedereen zich verbindt en dat ook wordt uitgevoerd. Geen makkelijke opgave als je niet een leidinggevende tot je beschikking hebt om knopen door te hakken.

Toch zijn er een aantal mooie hulpmiddelen die je kunt gebruiken bij besluitvorming. Een daarvan is ontleend aan Deep Democracy, een manier van kijken naar groepsdynamiek die ervoor zorgt dat het hele team betrokken is, ook teamleden die minder op de voorgrond treden.

Deze besluitvorming gaat als volgt:

  1. Verzamel alle invalshoeken. Dit doe je door iedereen zijn mening of idee te laten vertellen. De bedoeling is om niet te reageren maar wel open vragen te stellen om de ander beter te begrijpen. Luister echt naar elkaar, je hoeft het er niet mee eens te zijn, het gaat erom dat je elkaar begrijpt.
  2. Vraag actief of er nog hele andere ideeën zijn die nog niet zijn genoemd. Als die er zijn vraag dan of anderen daar ook iets van herkennen. Het is belangrijk dat ieder teamlid het gevoel heeft dat zijn mening of idee er toe doet, ook al ligt het minder voor de hand.
  3. Daarna vat je alle ideeën samen. Je gaat stemmen door fysiek handen opsteken. Je steekt je hand op voor het idee waar je het meest mee eens bent.
  4. Je gaat doen wat de meerderheid heeft besloten, maar je vraagt alle mensen die niet voor dit standpunt gekozen hebben wat zij nodig hebben om mee te gaan met het besluit. Die wijsheid, wensen of behoeftes voeg je toe en je brengt dat besluit nogmaals in stemming.

Wil je hier meer over lezen? Kijk dan op besluitvorming zelforganisatie Wakkere Zaken.

Yvette Zuiderwijk, Elke Veelenturf, Jolanda Bons, Kenny Weijgers en Esmee Nieuwpoort, dank voor jullie hartelijke ontvangst bij Zuidwester en de mooie rondleiding!

Expeditie Zelforganisatie is een initiatief van PRO2PRO, een community van, voor en door zorgprofessionals en studenten. Aan deze expeditie doen begeleiders mee van Zuidwester, Prinsenstichting, Ipse de Bruggen en studenten van de Hogeschool Utrecht.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s